Bok: Ska det vara så här?

Neuropsykiatriska funktionshinder syns inte på utsidan men märks i allra högsta grad i vardagen.


Att vara tonåring är aldrig lätt. Att vara tonåring med en diagnos som högfungerande autism och ADD kan vara riktigt tufft. Hur fungerar det egentligen med skola, vård och samhällets stöd i praktiken? Vad kan det bli för konsekvenser när det inte fungerar alls?

Den här boken handlar om Sanna. Men den handlar också om hela vår familj och det samhälle vi lever i. Det är en diskussionsbok som är skriven utifrån ett familjeperspektiv. Vår berättelse borde läsas av alla som i sitt yrke kommer i kontakt med barn/ungdomar. Varför? Jo, för att Sanna har helt rätt i att fråga: Ska det vara så här?

Boken är en fristående uppföljare av Älskade ungar av Helena (f.d. Simonsson) som kom ut år 2000 på Gravander & Widerlöv Förlag och handlar om hur det var när barnen var små. Andra upplagen av "Älskade ungar" kom 2010 och finns nu både som tryckt bok och e-ljudbok på Duo Dito Förlag. Ska det vara så här? är skriven av Helena Dahlstrand, Peter Dahlstrand, Susanna Simonsson och är illustrerad av Sabina Simonsson.

Boken och går att köpa på de flesta Internetbokhandlar, i Riksförbundet Attentions webbutik, samt i vår egen Bokeributik. Den finns även för utlåning på ett 100-tal bibliotek runt om i landet.


_____________________________________

Ur förordet:

– Mamma, du måste berätta! Om vår berättelse kan hjälpa en enda att slippa gå igenom samma sak som jag gjort, så är det värt allt! Ska det verkligen behöva vara så här? Det var vad min älskade dotter sa till mig när jag tvekade över om jag skulle orka skriva om vårt liv. Igen.

I Älskade ungar berättade jag om åren av utredningar när barnen var små. När jag skrev den var jag hoppfull. Sanna hade precis börjat medicinera med centralstimulerande och det fungerade mycket bättre för henne i vardagssituationen. Då började vi också börjat få bättre koll på sonens allergier och hade äntligen hittat lite jämvikt i livet. Jag hade en stark tro på att allt skulle ordna sig.

Ungefär sex månader efter Sannas diagnos och medicinerings-start drabbas hon av en djup depression. Min nio år gamla dotter ville bara dö. Plötsligt fungerar inget. Inte skolan, inte ätandet eller drickandet eller sovandet eller … Ja, listan kan göras lång. Och jag som trodde att allt skulle bli lättare när vi äntligen fått en diagnos och kunde förebygga problemen. I stället var det en ny fas som började i Sannas och familjens liv.

Jag tänker inte berätta om alla de år som gått sedan jag senast skrev om vårt liv. Det räcker med att säga att vägen varit fylld av både motgångar och en hel del stora segrar. Sjukdom, skilsmässa, flera flyttar, studier både för mig och för barnen, positiv personlig utveckling för alla, kriser, skolkrascher, strider med myndigheter, spännande äventyr, massor av musik och mycket kärlek till varandra. Ibland fruktansvärt tufft och ibland alldeles underbart. Livet, alltså. Men nej, den här gången är det en speciell period i våra liv som vi vill berätta om. Åren då Sanna var mellan 16-18.

Boken är en helt fristående uppföljning av Älskade ungar. Den bygger på fragment från en period av vårt liv i form av dikter, scener och korta betraktelser för att gestalta hur vår vardag såg ut. Och fortfarande gör i perioder. Del 2 i boken är en diskussion från vårt perspektiv om hur det skulle kunna bli bättre i skolan och bättre med det kontaktnät som samhället har att erbjuda. Det är jag, mamma Helena, som skriver det mesta men Sanna och bonuspappa Peter får också hjälpa till. Storasyster Sabina gör illustrationerna och vi har alla varit med och fotograferat.

Det här bokprojektet är viktigt för oss. Varför? Jo, för att Sanna har helt rätt i att fråga: - Ska det vara så här?

Dikten "Paradox" ur boken "Ska det vara så här?"

Dramatiserade scener ur "Ska det vara så här?"Inga kommentarer:

Etiketter

2014 (1) 2015 (1) 50-årsfest (1) Allan Beddo Band. Jönköping (3) barn (7) benfraktur (5) bloggstafett (1) BOK SM (4) Bokeri Förlag (4) bokeri.se (18) Bokeriassistans (8) bokeributiken (3) Bokerinytt (5) Bokmässan (4) Bokprat (4) bokproduktion (3) bröllopsdag (1) böcker (5) Cattis Frendin (1) copyright HD (38) dans (1) deadline (2) Debatt (7) dikter (8) Disa och Yrsa (2) drömmar (1) Duo Dito Förlag (32) Duo Dito trubadurerna (4) duodito.se (6) Dåtidsnovellen (4) e-bok (1) e-böcker (6) egen utgivning (1) familjen (7) Fantasy (1) filmmanus (1) filmprojekt (2) finalister (2) foto (1) framtiden (6) Framtidsnovellen (10) Funderingar (8) födelsedag (4) författarpresentation (1) Gästbloggare (1) Here I am (1) hundvakt (1) husbygget (5) höst (1) inspiration (2) Jobb (28) jobb. Bokeri (2) jul (3) julklappar (2) Julklappstips (1) Kul (16) Kulturhuset (1) kärlek (5) köksrenovering (4) layout (8) LCHF (9) magisk realism (1) Manusassistans (3) manusstopp (1) midsommar (1) minnen (1) missbruk (2) musik (10) målande (1) nordisk mytologi (1) noveller (2) novelltävling (12) NPF (9) Nutidsnovellen (4) Nytt år (2) paus (1) personligt (107) planer (2) rea (1) recension (2) release (8) semester (3) självmordsförsök (1) Skatteverket (coverband) (1) skrivande (22) Skrivarkurser (14) skrivartävling (7) studier (2) tant (1) Tant de Lux (2) trilogi (1) unga vuxna (1) Utlottning (2) valpar (12) Välkommen (1) vänskap (3) webbdesign (2) webbsidor (2) årskrönika (3) Älskade ungar (2)

Leta i den här bloggen